På lördagskvällen slog uppföljaren till den omtalade fildelarsajten Megaupload upp dörrarna. Inom den första timmen hade 100 000 användare registrerat sig på Mega och trycket var så massivt att sajten blev stundtals omöjlig att nå.

Det som skiljer Mega från Megaupload är framför allt att allt som når Megas molnservrar krypteras, och eftersom du är den enda personen med tillgång till dekrypterings-nyckeln, utlovar Mega bättre sekretess än andra populära nätdiskar, däribland Google Drive och Dropbox.

I en intervju med tidningen Wired sa grundaren Kim Dotcom att även om myndigheter skulle komma och beslagta servrarna kommer allt som laddats upp på tjänsten att vara oåtkomligt utan en särskild dekrypteringsnyckel.

Att registrera sig på Mega är gratis och ger 50 gigabyte lagringsutrymme på direkten. Behöver man ännu mer lagringsutrymme kostar det. För tio euro per månad får man 500 gigabyte, två terabyte kostar 20 euro och fyra terabyte kostar 30 euro per månad.

Även om Mega än så länge bara kan nås via webbläsare är det tydligt att tjänsten har traditionella nätdiskar som Dropbox och Google Drive i sikte. Appar för smarta telefoner är planerade, likaså integration i Windows filsystem. Stöd för OS X och Linux är planerat och det talas även om ordbehandlare och kalkylfunktioner.

Du kan registerera dig på Mega här.