Enligt färska skärmdumpar som cirkulerar på nätet ser det ut som att Googles kommande molnlagringstjänst Google Drive kommer att bjuda på fem gigabyte gratis lagringsutrymme. Om den nya informationen stämmer kommer tjänsten att kunna expanderas med mer lagringsutrymme och med största sannolikhet bli betydligt billigare än exempelvis Dropbox och Box.

Som exempel. Att expandera Dropbox från ursprungliga två gigabyte till 50 gigabyte kostar 650 kronor per år, medan expansion av Google Docs till 80 gigabyte kostar 130 kronor per år.

Detaljer om hur tjänsten kommer att fungera är fortfarande inte kända, men det är klart att lagringsutrymmet kommer att kunna nås via dator, mobiltelefon eller pekplatta. De stora frågorna huruvida Google Drive kommer att bli en succé är vilka plattformar som Google kommer att stödja samt hur synkroniseringen kommer att fungera.

Enligt en tidigare rapport från Gigaom kommer Google att erbjuda en särskild version för Google Apps-kunder som kommer att kunna låsas till specifika domäner, och kommer att ha stöd för api:er för att integrera lagringen i externa tjänster och mjukvaror.

Rykten om Googles lagringstjänst har cirkulerat i många år men nu verkar det som att Google är väldigt nära att sjösätta tjänsten, och det talas om lansering redan nu i april.

IDG News