Google har just släppt ett tillägg till sin webbläsare som låter en användare komma åt en extern dator via Chrome. Enkelt uttryckt blir öppnar Chrome ett fönster på en annan persons dator - oavsett var denna befinner sig.

Expansionen som fortfarande är i beta-stadiet, låter användare skapa en koppling mellan två datorer.

I detta skede är funktionen tänkt att kunna användas som en hjälp för exempel it-support, där supportteknikern kan göra inställningar direkt på användarens dator.

Än så länge kräver funktionen att mottagardatorn godkänner uppkopplingen genom att dela med sig av en temporär autentiseringskod, men Google arbetar på att göra funktionen mer användbar för användare som vill kunna nå och arbeta med datorer på distans.

Det bör understrykas att Chrome Remote Desktop är i beta och att det kan finnas buggar och problem med expansionen.

Syftet med beta-versionen är dels att demonstrera tekniker inom Chrome och dels att få feedback från användare. Läser man igenom kommentarerna till expansionen står det klart att de flesta är imponerade av hur lättanvänd funktionen är, men att det behövs fler och mer avancerade funktioner, däribland möjlighet att skala upplösningen och stöd för ljud. Hastigheten beror naturligtvis på den uppkoppling mellan de två datorerna.

Du kan ladda ner Chrome Remote Desktop helt gratis från Chrome Web Store och fungerar på Windows Mac, Linux och Googles egna Chromebook-datorer.