Kjell-Olof Nilsson är utan tvekan en av Sveriges mäktigaste it-doldisar. Han har varit modejättens cio i fem år, men framträder i princip aldrig i medierna. Förhållandevis lite är känt om it-verksamheten, som bland annat stöder H&Ms drygt 2 000 butiker i 38 länder.

När datorhallsleverantören Coromatic delade ut sitt pris Årets gröna datorhall dök H&Ms cio upp för att ta emot utmärkelsen.

I samband med prisutdelningen fick CS en pratstund. Kjell-Olof Nilsson svarar gärna på frågor, men är samtidigt ytterst sparsam med konkreta detaljer. När CS frågar hur det går med satsningen att införa SAP som globalt affärssystem skrattar han bara och vill egentligen inte säga något alls, utöver att det är ett ”stort projekt”.

I prismotiveringen för Årets gröna datorhall står det att H&M ”under de senaste åren konsoliderat it-driften till Sverige”. Kjell-Olof Nilsson påpekar snabbt att det inte ligger något dramatiskt vägval bakom. H&M har flera andra datacenter runt om i världen och de konsolideras också gradvis på regional nivå.

– Vi följer den generiska strategin för stora företag inom det här området, säger han.

H&M får priset för de högeffektiva energi- och miljölösningarna i den nyaste svenska datorhallen. Anläggningen används för drift av globala system, men H&M vill inte säga var den ligger.

Enligt Coromatic tog H&M ett helhetsgrepp redan när datorhallen låg på ritbordet för att åstadkomma högsta möjliga energieffektivitet och minsta möjliga miljöpåverkan.

Energiförbrukningen har sänkts genom en smartare konstruktion av hallen, högre nyttjandegrad och användning av frikyla, där kallt djupvatten från hav eller sjöar används för att kyla hårdvaran.

Anläggningen är en så kallad högdensitetshall där man kan köra höga effekter på liten yta. Datorhallen använder enbart förnyelsebar energi. H&M arbetar också med nya avancerade mätmetoder för att energioptimera anläggningen.

Kjell-Olof Nilsson säger att priset är ett uppmuntrande kvitto på arbetet med H&Ms koncernmål om minskad miljöpåverkan.

– Vår ambition är att gifta ihop de frågorna med den dagliga it-verksamheten, säger han.

Det gröna perspektivet finns med i företagets flesta it-beslut. Enligt Kjell-Olof Nilsson gäller det att ha en pragmatisk och öppen inställning till grön it och att dra nytta av de energieffektiviseringsmöjligheter som ny teknik kan öppna för.

– Ta själva cloud-filosofin som exempel där själva grundtänket är mycket energieffektivt.

Har ni molnprojekt på gång?

– I mindre skala, säger Kjell-Olof Nilsson.

Fakta

H&Ms nya prisbelönade svenska datorhall för globala system är konstruerad för att ge minsta möjliga miljöpåverkan. De intelligenta kylsystem kör enbart så mycket som behövs. Anläggningen är en högdensitetshall som drar nytta av frikyla från omgivningen.