När det kommer till lagring av filer online finns det en uppsjö av lösningar som sträcker sig från enkel lagring av filer, till mer avancerade verktyg som låter dig lagra filer, automatiskt synkronisera dessa till andra användare och i vissa fall även redigera innehållet direkt på nätet. Den mest välkända tjänsten är Dropbox, men det finns gott om alternativ, och de som sticker ut lite extra är Sugarsync och Box.net.
I den här artikeln tittar vi närmare på vad tjänsterna klarar av och hur de står sig mot varandra.

1. Hur mycket lagringsutrymme får jag gratis?
Här får Dropbox se sig slagen av både Sugarsync och Box.net, och det med marginal. Dropbox ger dig två gigabyte lagringsutrymme medan Box.net och Sugarsync ger användare fem gigabyte. Lyckas du få dina vänner att börja använda Dropbox blir du belönad med ett par hundra megabyte som tack för hjälpen.

2. Hur mycket kostar betalversionerna?
Sett till dollar per gigabyte är Dropbox dyrast med ett gigabytepris på 0,20 dollar (1:30 kronor). Det är tydligt att Sugarsync fokuserar på att bräcka Dropbox då de lägger sig snäppet under med ett pris på 0,17 dollar (1:10 kronor) per gigabyte. Billigast är Box.net som har ett gigabyte-pris på 0,10 dollar (65 öre).

Steget upp från gratisversionen kostar för Dropbox 9,99 dollar per månad (65 kronor) och ger dig 50 gigabyte utrymme. Den billigaste betalversionen för Sugarsync kostar 4,99 dollar (33 kronor) och ger 30 gigabyte i utrymme. Box.net kostar från 45 dollar per månad (290 kronor - 15 dollar per användare med minst tre användare) och ger 500 gigabyte utrymme.

Både Sugarsync och Box.net erbjuder sex typer av konton inklusive gratisvarianten medan Dropbox endast har tre varianter: Basic, Pro 50 och Pro 100.

3. Hur stort lagringsutrymme kan man få?
Pro-varianten för Dropbox ger 100 gigabyte utrymme, vilket är lägst för de tre tjänsterna. Sugarsync har nyligen höjt taket för sin tjänst och erbjuder numera konton med upp till 500 gigabyte utrymme. Mest lagringsutrymme får man hos Box.net vars Enterprise-konto inte har något tak alls. Dock finns det inga uppgifter om hur mycket ett sådant konto kostar utan man måste kontakta Box.net, vilket antyder om att Enterprise-varianten är en mer skräddarsydd lösning.

4. Versionshistorik
Både Dropbox och Sugarsync kan när som helst kalla upp en tidigare version av ett dokument, även om du raderat eller skrivit över filen. Box.net kan också komma ihåg äldre versioner av dokument, men den funktionaliteten kommer först med betalversionen. Versionshistorik kommer med Dropbox och Sugarsync redan med gratisversionen.

5. Synkronisering av filer
Alla tjänster kan synkronisera filer till andra enheter som exempelvis mellan en stationär dator och en bärbar, eller mellan en bärbar och en Ipad. Denna funktionalitet ingår som standard för Dropbox och Sugarsync, medan du behöver ett betald version för Box.net för att detta ska fungera. Dropbox och Sugarsync har fullt stöd för Windows, OSX, Iphone/Ipad och Android - medan Box.net än så länge inte har någon applikation för OSX. Men fullt stöd för Mac är under utveckling.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning