Små företag bör i dag utvärdera en affärssystemlösning i molnet. Men för stora internationella bolag är marknaden inte mogen än. Det konstaterar Niklas Zandelin, vd på rådgivningsföretaget Exido.

- Vi ser en ganska kraftig tillväxt av molnbaserade affärssystemslösningar bland mindre företag, men det är fortfarande en marginell del av hela affärssystemmarknaden, säger Niklas Zandelin.

Fördelarna med att ha affärsystemet i molnet är framför allt flexibilitet och enkelhet. Man kan komma igång fort och slipper en egen installation med server och it-tekniker som sköter driften.

Det svenska företaget Handheld har valt att köra ett molnbaserat affärssystem, Netsuite. Vd Jerker Hellström säger att det inte var ett krav att systemet skulle ligga i molnet, men det är ett stort plus.

- Vi kan sätta upp ett nytt kontor och vara igång på några få dagar. Vi kan ta in en ny anställd och vara igång på några timmar. Vi behöver heller inte fundera på backuper eller dimensionering av internetlinor – det sköter Netsuite åt oss, säger Jerker Hellström.

Säkerheten då? Är det verkligen tryggt att låta en leverantör sköta ett affärskritiskt system? Ja – blir svaret från både Niklas Zandelin och Jerker Hellström. För Handheld har säkerheten till och med ökat sedan de flyttade ut affärssystemet i molnet.

- Vi har tidigare levt med ett gammalt affärssystem där man gör backup varje kväll och försöker ta med bandet hem. Ibland glöms det bort, och ibland fungerar inte banden. Säkerhetsmässigt är detta en överlägsen lösning, säger Jerker Hellström.

En annan fördel är mobiliteten. Handheld säljer tåliga IT-lösningar för utomhusbruk och personalen reser mycket.

- Nu kan vi jobba var vi än är, bara vi har tillgång till en webbläsare. Det är som att sitta hemma på kontoret, man behöver aldrig sakna några uppgifter. Om kunderna har frågor om vårt lager kan vi svara direkt, säger Jerker Hellström.

Att slippa driften och få en mobil lösning har inte kostat Handheld något extra.

- När vi ställde Netsuite i relation till etablerade leverantörer som SAP och Microsoft var utvärderingen att vi fick mervärdet av infrastrukturen i princip gratis. Då var det en smartare väg för oss att gå, konstaterar Jerker Hellström.

För ett mindre bolag som investerar i affärssystem är det viktigt att verksamheten kan växa i systemet. Särskilt viktigt är det för snabbväxande bolag som Handheld. Niklas Zandelin anser inte att det finns någon risk att företag växer ur sitt molnbaserade system.

- Vi kommer att se en successiv tillväxt och mognad bland molnlösningarna. Vi befinner oss i ett paradigmskifte där vi går från installerade program till att köpa tjänster över nätet.

Fakta

Mindre än en procent av affärssystemmarknaden utgörs idag av molnbaserade system. Jämförelsevis är ett globalt företags SAP-kostnader större än hela den molnbaserade affärssystemmarknaden.
Molnlösningarna är dock på frammarsch och det råder inga tvivel om att molnet är framtidens melodi. Kanske kommer inte alla affärssystem vara molnbaserade i framtiden, men sannolikt en stor del av dem.

Källa: Exido