Företaget Onlive som nyligen började erbjuda Windows och Office-mjukvaror som tjänst i molnet har hamnat i blåsväder. Enligt Microsoft används mjukvarorna nämligen på ett sätt som strider mot licensavtalet.

För användare som vill kunna använda exempelvis Office från en Ipad eller en Androidplatta har Onlive varit en - kanske inte perfekt - men fungerande lösning.

Onlive lanserades i januari som en gratistjänst för att använda Windows och Office på distans. Ursprungligen lanserades tjänsten för Ipad men har utökats med stöd för Android, och företaget bakom tjänsten planerar stöd för fler plattformar samt betalversioner med förbättrad funktionalitet såsom snabbare responstider, extra lagringsutrymme och stöd för Flash.

Trots att tjänsten varit i bruk ett par månader var det inte förrän tjänsten uppmärksammandes av Gartner som Microsoft uttryckte sitt missnöje.

Enligt Joe Matz som är ansvarig för Microsofts licenser och prissättning, är det okej om användarna använder ett virtuellt skrivbord med Windows 7 så länge som användaren har en licens.

- Office får endast tillhandahållas som tjänst om den körs på en Windows Server och använder Remote Desktop Services, sade Matz.

När amerikanska Techworld kontaktade Onlive, svarade de med att de aldrig kommenterar licensavtal.

IDG News