Som första produkt för molnbaserade lagringslösningar, har virtualiseringsexperten Appsense släppt en ny mjukvara som gör det möjligt för användare att kryptera känslig information i sin Dropbox-konto.

Tack vare enkelheten att dela och synkronisera filer mellan datorer, surfplattor och smarta telefoner, har fildelningsprogram som Dropbox har vuxit i popularitet hos företagsanvändare. Men som det noterats flera gånger saknar många av dessa mjukvaror avancerade säkerhetsfunktioner, något som ofta ställer till det för it-avdelningarna.

Datalocker är en mjukvara som låter användare kryptera filer på Dropbox, vilket innebär att man kan använda tjänsten utan att tumma på säkerheten. Mjukvaran finns tillgänglig för Iphone, Ipad, Windows och Mac, och är helt gratis.

När användaren loggar in till sitt Dropboxkonto via Datalocker-mjukvaran kan användaren kryptera önskade filer. Användare kan till exempel ladda upp en krypterad fil från sin dator och sedan komma åt filen från sin Iphone.

Användare kan även dela ut länkar till krypterade filer (lösenord skickas via sms).

Appsense planerar att utöka funktionaliteten för Datalocker till att inkludera alla varianter av molnlagring - inte bara Dropbox.

Du kan ladda ner Datalocker på Appsenses hemsida.