På flera sätt är det egentligen optimalt att köra Google Docs via webben på telefonen. Laddningstiderna är snabba, man behöver inte vänta på någon synkronisering och all funktionalitet finns tillgänglig. Det enda problemet är att gränssnittet inte alls är optimalt för att använda på en telefon.

Om du vill ha en smidig användning med Google Docs på en Iphone bör du titta närmare på en dedikerad applikation. Applikationer för Google Docs finns det massvis av. Allt från gratisappar till de som kostar pengar. Efter att ha gått igenom den större delen av applikationerna kände vi snabbt att det var värt att lägga ut ett par tior för att slippa strulande gratisappar.

Vårt minitest gjordes med en Iphone, Google Docs och en handfull enkla testdokument för att se skillnaderna mellan applikationerna. Kalyklarket saknade avancerade formler, textdokumentet var skapat i en textbehandlare på Mac som ofta trasslar till svenska tecken för Windows-datorer. Ordbehandlingsdokumentet bestod av vit text på en mörk bakgrundsbild med olika typsnitt och storlekar.

Google Docs
Pris: Gratis.
Web: docs.google.com.
Kalkyl: Inga problem, men dokumentet öppnade av någon anledning över två sidor.
Text: Kunde ej läsas i Google Docs.
Word: Öppnade och imponerande nog var bakgrundsbilden var korrekt. Men formatteringen var knasig och rubriken hade försvunnit (troligtvis beroende på att Google inte stöder de typsnitt som användes.
Sammanfattning: Även om Google inte har en renodlad applikation för Google Docs fungerar tjänsten okej att köra från webbläsaren. Att ladda ner dokument och dela filer är hur enkelt som helst. Men även om Google har anpassat funktionerna efter en liten skärm känns det att konceptet passar bättre för pekplattor eller datorer med större skärmar. Sammanfattningsvis känns det lite kantigt att köra Google Docs via webbgränssnittet.

Documents To Go Premium
Pris: 129 kronor.
Web: www.dataviz.com.
Kalkyl: Inga problem.
Text: Inga problem. Alla svenska tecken visades som de skulle.
Word: Appen stödjer ej bakgrundsbilder, så bilden fogades in i mitten. Eftersom originaltexten var vit syntes inte texten, men efter att vi ändrade typsnittet till svart kunde vi läsa dokumentet.
Sammanfattning: Documents To Go är betydligt smidigare än att använda Googles webbgränssnitt. Allt fungerar inte perfekt, men för enklare ordbehandling och kalkyl är Godocs ett märkbart steg upp. Att vårt problematiska textdokument visade svenska tecken korrekt visar att utvecklaren tänkt på detaljer.

Office2
Pris: 45 kronor.
Web: www.bytesquared.com.
Kalkyl: Inga problem.
Text: Alla svenska tecken saknades.
Word: Bakgrundsbilden saknades och visades inte någonstans. Eftersom originaltexten var vit syntes inte texten, men vi fixade det genom att ändra färg på typsnittet till svart.
Sammanfattning: Jämfört med Documents To Go har Office2 ett renare gränssnitt, men funktionsmässigt föredrog vi Documents To Go, tack vare att den hanterar svenska tecken bättre.

Godocs
Pris: 38 kronor.
Web: lightroomapps.com.
Kalkyl: Inga problem.
Text: Alla svenska tecken var ersatta med skräptecken.
Word: Närmast en katastrof. Större delen av texten var borta.
Sammanfattning: Även om Godocs inte presterade lika bra som Documents To Go och Office2 är det inte alls en dålig applikation, och detta tack vare att man själv kan välja vilka applikationer man vill öppna dokumenten i. Kalylarket öppnade exempelvis finfint i Iphone-versionen av Numbers. Nackdelen är att Godocs inte alls är lika snabbjobbad som de föregående applikationerna.

Slutsats
Att använda Google Docs med en applikation på en Iphone är överlägset bättre än att använda webbgränssnittet. Documents To Go blev snabbt vår favoritapplikation, men Office2 är också en höjdarapplikation. Båda låter dig granska, redigera och skicka dokument snabbt och smidigt. Har du stora mängder filer - över tusentalet - är dock Googles webbgränssnitt att föredra då det fungerar direkt utan att filstrukturen behöver synkroniseras, vilket tar lång tid om du har många filer.